BPI Short Course Academic Writing Series 7 (Applied Science and Technology)

Scientific Publication, Lembaga Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat Universitas Ahmad Dahlan (LPPM UAD) hosted a BPI Short Course Academic Writing Series 7 (Applied Science and Technology). This event was attended by lecturers from Applied Science and Technology Faculty of Universitas Ahmad Dahlan. This event was held online via a zoom meeting on Wednesday, April 28, 2021.

Bapak Imam Azhari S.Si., M.CS., dean of Applied Science and Technology Faculty, said this event was necessary to improve the lecturer’s publication in Applied Science and Technology Faculty. Besides, this event also led by Dr. Charitas Indra Prahamana, M.Pd.

The speaker of this event is Mr. Damar Yoga Kusuma B.Eng., Ph.D. He is a lecturer in Applied Science and Technology Faculty, Universitas Ahmad Dahlan. This event was divided into three main sessions. In the first session, Mr. Damar explained how to select a suitable journal and identify the journal qualities. Next, in the second session, he explained research design and the scientific article writing process. In the last session, he described the scientific publishing process.

In his closing statement, Mr. Damar Yoga Kusuma B.Eng., Ph.D.,  hoped that Applied Science and Technology Faculty can have a great innovation to improve their research and publishing quality. Hopefully, this webinar is full of blessing and benefits for all. Aamiin…

BPI Short Course Academic Writing Series 7 (Bidang Applied Science and Technology)

Bidang Publikasi Ilmiah, Lembaga Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat, Universitas Ahmad Dahlan kembali menyelenggarakan BPI Short Course Academic Writing Series 7 di Bidang Applied Science and Technology. Kegiatan ini mengundang dosen-dosen dari Fakultas Sains dan Teknologi Terapan Universitas Ahmad Dahlan. Acara ini diselenggarakan secara online melalui zoom meeting pada hari kamis, 29 April 2021.

Bapak Imam Azhari S.Si., M.CS. selaku Dekan Fakultas Sains Terapan, dalam sambutannya menuturkan bahwa kegiatan ini sangat berguna untuk meningkatkan kualitas publikasi dosen. Selain itu, acara ini juga dimoderatori oleh Dr. Rully Charitas Indra Prahmana, M.Pd selaku kepala Bidang Publikasi Ilmiah.

Pemateri pada acara ini adalah Bapak Damar Yoga Kusuma B.Eng., Ph.D. Beliau merupakan dosen dari Fakultas Sains Terapan Universitas Ahmad Dahlan. Adapun materi yang beliau sampaikan dibagi menjadi 3 Sesi. Sesi pertama beliau membahas tentang bagaimana memilih jurnal dan mengindentifikasi kualitas suatu jurnal. Pada sesi kedua beliau menjelaskan tentang desain penelitian dan proses penulisan artikel ilmiah. Selanjutnya di sesi terakhir beliau menjelaskan tentang proses penerbitan suatu artikel ilmiah.

Pada closing statement, bapak Damar Yoga Kusuma B.Eng., Ph.D. berharap kedepannya Fakultas Sains Terapan dapat membuat inovasi terkait dengan penelitian dan publikasi di Fakultas tersebut. Semoga kegiatan ini dapat menjadi berkah dan bermanfaat bagi kita semua. Aamiin..